Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi


Luni, 19 Ianuarie 2015

Legea privind alegerea autorităţii publice locale va fi discutată săptămâna viitoare la Parlament

camera_deputatilor.jpgMembrii Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale au decis, luni, ca prima lege care va intra în atenţia Comisiei săptămâna viitoare să fie cea referitoare la alegerea autorităţii publice locale. În timpul şedinţei, preşedintele Comisiei, deputatul PSD Valeriu Zgonea, a făcut solicitarea ca până săptămâna viitoare să fie înaintate Comisiei comune toate propunerile de amendare şi modificare a legii amintite.

Miercuri, 03 Decembrie 2014

Senatorii au decis că posturile din administraţie ar putea fi ocupate prin concurs conform principiului "unu la unu"

senat3.jpgSenatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă prin care se reglementează posibilitatea ocupării prin concurs a posturilor din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice conform principiului "unu la unu", "fără existenţa precondiţiei obţinerii vreunui aviz favorabil din partea Guvernului".
Potrivit raportului comun al Comisiilor pentru administraţie publică şi pentru muncă, propunerea legislativă are ca obiect stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, intervenţiile legislative vizând, potrivit expunerii de motive, reglementarea "posibilităţii ocupării prin concurs/examen a posturilor din cadrul tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale conform principiului "unu la unu" (la un post ocupat devenit vacant, un post ocupat - n.r.), fără existenţa precondiţiei obţinerii vreunui aviz favorabil din partea Guvernului".

Primaria Giurgiu

Marti, 25 Noiembrie 2014

Senatul a adoptat trecerea bunurilor din domeniul public al judeţului în cel al municipiului

senat1.jpgSenatorii au adoptat marţi o propunere legislativă privind trecerea bunurilor din domeniul public al judeţului în cel al municipiului şi invers.
"Propunerea legislativă are ca obiect completarea Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, în scopul reglementării exprese a modalităţii de trecere a bunurilor din domeniul public al judeţului în domeniul public al municipiului, oraşului sau comunei, precum şi din domeniul public al municipiului, oraşului sau comunei în domeniul public al judeţului", se arată în raportul Comisiei pentru administraţie.

Miercuri, 01 Octombrie 2014

Senatorii au decis că primarii şi preşedinţii de CJ pot fi reprezentanţi în conducerea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară

senat1.jpgSenatorii au respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la propunerea legislativă prin care primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene sunt reprezentanţi de drept ai unităţilor administrativ-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Potrivit propunerii iniţiate de mai mulţi senatori PSD, primarii şi preşedinţii de CJ pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală printr-un act administrativ.

Votez pentru sanatate

Miercuri, 23 Aprilie 2014

Deputaţii nu au fost de acord cu instituirea Zilei Primarului

Camera Deputaţilor a respins miercuri pe articole o propunere legislativă privind declararea zilei de 18 februarie Ziua Primarului, proiectul de lege urmând să intre la votul final.
În expunerea de motive se precizează că "în ziua de 18 februarie 1926 au avut loc primele alegeri locale din România, iar prin propunerea legislativă se intenţionează marcarea rolului instituţiei primarului în cadrul sistemului administraţiei publice locale". Potrivit proiectului iniţiat de deputatul Marian Enache (membru UNPR), autorităţile administraţiei publice locale ar fi marcat evenimentul prin manifestări şi acţiuni publice, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune ar fi inclus în programele lor emisiuni dedicate Zilei Primarului.

Marti, 25 Februarie 2014

Parlamentul a aprobat creşterea salariilor primarilor şi viceprimarilor

camera_deputatilor.jpgPropunerea viceprim-ministrului Liviu Dragnea de majorare, de la 1 iulie 2014, a unor categorii de salarii din administraţia publică locală a fost votată marţi de Camera Deputaţilor.
"Salariile cresc simţitor la primarii şi viceprimarii de comune, o creştere mică la viceprimarii municipiilor de categoria a doua. La preşedinţii de consilii judeţene nu se măresc salariile. Indiferent de culoarea politică, fiecare ales local are dreptul la o salarizare decentă, pentru că, indiferent de localitate, fiecare ales are o responsabilitate mare şi o legitimitate mare, dată de votul cetăţenilor. Acest amendament pe care l-am făcut prevede o reaşezare a salariilor din administraţia locală. Cred că se poate numi înfăptuirea unui act de dreptate în ceea ce priveşte aleşii locali", a declarat Liviu Dragnea.

focality

Marti, 25 Februarie 2014

Senatul a respins proiectul care extindea competenţele preşedinţilor de consilii judeţene

senat1.jpgProiectul legislativ care îşi propunea modificarea Legii administraţiei publice locale în sensul extinderii competenţei preşedinţilor de consilii judeţene în ceea ce priveşte numirea, sancţionarea şi eliberarea din funcţie a conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local a fost respins, marţi, de către Senat, în calitate de Cameră decizională.
Astfel, în proiect se preciza, ca o completare adusă articolului 104 (referitor la atribuţiile consiliului judeţean) din legea administraţiei publice locale, că, "în exercitarea atribuţiilor, preşedintele consiliului judeţean numeşte, sancţionează şi dispune suspendarea, modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condiţiile legii, pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean".

Luni, 24 Februarie 2014

Senatorii au decis că licenţele de traseu pentru transportul public judeţean ar putea fi atribuite prin hotărârea consiliului județean

Licenţele de traseu pentru transportul public judeţean de persoane ar putea fi atribuite prin hotărâre a consiliului judeţean, potrivit unei propuneri legislative adoptate, luni, de Senat. Aceasta a avut raport suplimentar de admitere cu amendamente.
"Consiliile judeţene sunt obligate să înfiinţeze autorităţi judeţene de transport prin care să asigure, să organizeze, să reglementeze, să coordoneze şi să controleze prestarea serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate, desfăşurat între localităţile judeţului, inclusiv în cazul în care acestea au înfiinţat o asociaţie de dezvoltare comunitară, precum şi să înfiinţeze societăţi de transport public judeţean de persoane prin curse regulate necesare, dacă acestea nu există. (...) În cazul transportului public judeţean de persoane realizat prin curse regulate, licenţele de traseu se atribuie prin hotărâre a consiliului judeţean, pe baza propunerilor autorităţii judeţene de transport", se arată în amendamentele admise de Comisia pentru administraţie publică.

kronemag

Luni, 17 Februarie 2014

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor

senat1.jpgSenatul a adoptat tacit un proiect de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014. Este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.
Prin proiect se propune aprobarea unor măsuri de politică salarială a personalului din sectorul bugetar în sensul începerii procesului de aliniere a salariilor de care beneficiază personalul din sectorul bugetar la nivelele prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 248/2010, cu modificările ulterioare.

Marti, 11 Februarie 2014

Senatul a stabilit ce atribuții vor putea delega primarii către viceprimari şi secretari

senat1.jpgSenatorii au adoptat, marţi, o propunere legislativă care modifică Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală în sensul că primarii vor putea să îşi delege din atribuţii viceprimarului, secretarului, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective.
Propunerea legislativă, iniţiată de senatorii PSD Gabriela Firea şi Bogdan Darius Vâlcov, a adoptată de către plenul Senatului cu 110 de voturi pentru, 15 voturi împotrivă şi şase abţineri.<<<  Pagina 2 / 106  >>>


Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter