Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Luni, 31 Iulie 2006 Alte articole din Institutii ale APL
 

Acord de imprumut intre Romania si BIRD, destinat finantarii proiectului privind serviciile municipale

Proiectul privind serviciile municipale, finantat din imprumutul acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), are ca obiective imbunatatirea infrastructurii de drenare a apei in Bucuresti si Arad si elaborarea unor proiecte prioritare in domeniul apei potabile si apei uzate in 11 judete, a afirmat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
"O parte din acest imprumut este destinata pregatirii proiectelor de asistenta tehnica in 11 judete, in domeniul mediului si pregatirii unor proiecte din sectorul apa pentru a beneficia de fonduri nerambursabile in cadrul fondurilor structurale si de coeziune, care vor fi acordate Romaniei de Uniunea Europeana, in perioada postaderare", a declarat ministrul Sebastian Vladescu, la finalul ceremoniei de semnare a Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca principalele criterii care au stat la baza pregatirii proiectelor au fost angajamentele asumate de Romania in procesul de integrare in UE. "Am lucrat un an si jumatate la acest proiect si ma bucur ca ma aflu astazi aici, avand in vedere ca am fost unul dintre promotorii acestuia", a afirmat ministrul Barbu.
Sulfina Barbu a amintit ca in pregatirea portofoliului de proiecte s-a avut in vedere necesitatea realizarii de investitii in infrastructura de apa in valoare de 19 miliarde de euro. "Am inceput deja sa angajam si credite externe pentru realizarea acestui obiectiv. De asemenea, pentru completarea sumelor necesare se asigura co-finantare de la bugetul de stat", a afirmat ministrul Mediului.
In prezent, rolul Bancii Mondiale este de a asista Romania in drumul sau catre UE, a explicat Anand Seth, Director al Bancii Mondiale pentru Regiunea Europa Centrala si de Sud. "Concret, vrem sa sprijinim Romania in a se lega si a se contacta cu UE", a declarat Seth.
Anand Seth a multumit autoritatilor romane pentru implicarea in realizarea acestui proiect. "Este o adevarata onoare sa ne aflam azi aici in calitate de parteneri. Doresc sa multumesc ambelor echipe. Aceste proiecte se vor focaliza asupra unor orase extrem de importante. Bucurestiul va fi in curand capitala unui stat membru al Uniunii Europene. Aradul, prin cresterea economica importanta si rapida, este de asemenea un centru important", a declarat Anand Seth.
Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a precizat ca din acest Acord de imprumut va fi finantat primul proiect de modernizare a serviciilor publice municipale. Primarul Videanu a multumit Guvernului pentru sprijinul acordat in acest demers.
"Sunt un primar fericit", a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiul Arad. El a afirmat ca fondurile primite in cadrul imprumutului vor permite realizarea unei parti importante din sistemul de canalizare a orasului. Un sfert din populatia totala a orasului, care nu beneficiaza in prezent de canalizare, va fi racordata la sistemele centralizate.
Imprumutul semnat intre Guvernul Romaniei si Banca Mondiala este in valoare de 106,2 milioane EUR. Imprumutul se acorda pe 17 ani, cu 5 ani perioada de gratie, in conditiile standard BIRD, respectiv: dobanda bazata pe dobanda LIBOR pentru depozitele in EUR la sase luni, comision initial de pana la 1% (in prezent 0,25%), comision de angajament de pana la 0,75% ( in prezent 0,25%).
Costul total al proiectului este 137,3 milioane EUR, a precizat ministrul Finantelor, diferenta urmand sa reprezinte contributia din fonduri publice si municipale.
Imprumutul va fi utilizat pentru finantarea urmatoarelor componente:
Servicii urbane in municipiul Bucuresti (48 milioane EUR), care finanteaza activitati de canalizare si drenare a apei in anumite zone ale sectorului 1 si 6, precum si asfaltarea drumurilor afectate de realizarea acestor activitati. Componenta va fi implementata de municipiul Bucuresti;
Servicii urbane in municipiul Arad (47,2 milioane EUR), care finanteaza activitati de canalizare si drenare a apei in unele cartiere ale municipiului Arad, precum si asfaltarea drumurilor afectate de realizarea acestor activitati. Componenta va fi implementata de municipiul Arad;
Pregatirea proiectelor pentru Uniunea Europeana (11 milioane EUR), care finanteaza asistenta tehnica in 11 judete ale tarii pentru respectarea angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana in domeniul mediului si pregatirea completa a unor proiecte din sectorul apa pentru a beneficia de fonduri nerambursabile in cadrul fondurilor structurale si de coeziune, care vor fi acordate Romaniei de Uniunea Europeana, in perioada postaderare. Componenta va fi implementata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, care va fi si coordonatorul intregului proiect.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Institutii ale APL


 kronemag


Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter