Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Luni, 19 Iunie 2006 Alte articole din Institutii ale APL
 

Englezii sunt interesati de implementarea a trei proiecte de dezvoltare durabila in Maramures

O delegatie din comitatul englez Norfolk, alcatuita din Stan Crawford si Una Key, director, respectiv specialist de consultanta ai proiectului Sherwood Energy Village, s-au intalnit cu subprefectul de Maramures, Gheorghe Achim, secretarul general al CJ, Dumitru Dumuta, viceprimarul Ovidiu Stefan, primari din orasele Cavnic, Tautii Magheraus, Baia Sprie, comuna Baiut si reprezentanti ai CN Remin Baia Mare, ai sindicatelor miniere si organizatiilor neguvernamentale din domeniul minier.
Discutiile dintre cele doua parti au vizat teme pentru dezvoltarea durabila si reconversia zonelor miniere. Sorin Pop, de la Consortiul Comunitar Maramures, a prezentat strategia de reconversie a zonelor miniere din judet , axata pe componentele de restructurare tehnica; economie de piata; ecologizare si protectie sociala. S-a luat in calcul ideea ca obiectivele si activele sociale ale unitatilor miniere sa sprijine activitatile comunitatile locale.
Stan Crawford a prezentat autoritatilor locale modul in care o comunitate, care avea ca principala activitate mineritul, a reusit sa implementeze un proiect de dezvoltare durabila. Coordonatorul proiectului britanic a spus: "Atunci cand am prezentat proiectul Satul energetic Sherwood am fost catalogati drept niste visatori. Inchiderea minei de carbune ne-a creat mari probleme si ne-a adus in postura de a gasi solutii pentru a ne salva comunitatea si familiile. Noi am venit in judetul Maramures pentru a identifica oportunitati, unde sa putem aplica similitudini din proiectul britanic."
Minerii disponibilizati au infiintat o asociatie, iar cu banii primiti drept salarii compensatorii au achizitionat o suprafata de 38 hectare de teren, pe amplasamentul fostei mine. Pentru a putea fi implementat proiectul a avut nevoie de o finantare de 4,2 milioane de lire sterline.
Dupa efectuarea lucrarilor de ecologizare a terenului au fost construite cladiri pentru oportunitati de afaceri, spatii de recreere, toate fiind alimentate su cu surse de energie alternativa (solara, eoliana si geotermica). Datorita faptului ca facturile la intretinere sunt foarte ieftine, cererile de noi spatii sunt foarte mari. Majoritatea companiilor mari din Marea Britanie si-au deschis reprezentante in acest loc. Stan Crawford a mentionat ca pentru reusita unui proiect este necesar ca initiatorii sa tina cont de componenta economica, de protectia mediului inconjurator si de componenta sociala.
Cei doi membri ai delegatiei britanice, aflati pentru prima oara in Maramures, dar si in Romania au avut discutii cu cadrele universitare din cadrul Facultatii de Stiinte de la Universitatea de Nord Baia Mare. Una Key a recomandat sa fie imbinata partea teoretica cu cea practica, pentru ca la terminarea studiilor studentii sa poata fi utili agentilor economici.
Oaspetii britanici au vizitat mai multe obiective economice, culturale si turistice din judet. Ei au ramas incantati de traditiile, ospitalitatea si frumusetea comunei Sapanta si au promis ca vor reveni pentru a ramane mai multe zile aici. La plecarea din Maramures, Stan Crawford a declarat ca exista posibilitatea implementarii a trei proiecte de dezvoltare durabila pe teritoriul judetului. Doua dintre acestea sunt in domeniul reconversiei zonelor miniere care vor fi inchise, iar unul in domeniul afacerilor.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Institutii ale APL
Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter