Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Vineri, 31 Mai 2013 Alte articole din Primarii
 

Minel Prina: "Lucrăm la strategia de dezvoltare durabilă a oraşului, pentru a ne face temele din timp şi a fi primii în accesarea fondurilor europene"

prina_minel1.jpgAnveloparea a peste jumătate din blocurile din Slatina, realizarea clubului nautic, continuarea modernizării cartierelor, reabilitarea infrastructurii de transport, introducerea sistemului de alimentare cu apă pe toate străzile, problema câinilor fără stăpân, sunt principalele puncte pe agenda de lucru a primarului municipiului, Minel Prina.

Edilul prezintă, într-un interviu acordat Agerpres, perspectivele pentru dezvoltarea municipiului Slatina şi măsura în care a reuşit până acum să îşi respecte promisiunile electorale, manifestându-şi convingerea că până în 2016 toate proiectele propuse în campania electorală se vor realiza integral.

Prina a menţionat că acordă un loc important comunicării şi parteneriatului cu cetăţenii, ţinând personal audienţe săptămânal şi prin intermediul presei şi al site-urilor de socializare.


- Domnule primar, în campaniile electorale din iunie 2012 şi februarie 2013 aţi prezentat slătinenilor multe proiecte. Prind ele contur?
- Am avut o campanie în care am promis obiective de investiţii. Am învăţat slătinenii să le promitem ceea putem să facem. Lucrul acesta s-a întâmplat şi în anul 2012 şi în 2013, la alegerile parţiale. Ceea ce am promis a început să prindă contur. Obiective de investiţii promise în campania electorală din 2012 deja s-au finalizat, respectiv două proiecte cu finanţare europeană - modernizarea cartierelor Unirii şi Iorga - sunt finalizate, dar şi proiecte cu finanţare de la bugetul local - cartierul Aleea Rozelor - care şi acesta este finalizat. Am promis că se vor finaliza până în 2016 cartierele Florilor, Toamnei, Nicolae Titulescu şi Aleea Mărului. În momentul de faţă avem licitaţia pentru Nicolae Titulescu şi Aleea Mărului, urmează să facem Cartierul Toamnei, dar după ce se vor înlocui conductele de gaze în zona respectivă şi în cartierul Aleea Florilor.
În ce priveşte asfaltarea străzilor, am promis până în 2016 o sută de kilometri de străzi asfaltate, reprezentând 80% din infrastructura rutieră a oraşului. Au fost finalizate lucrările pe principalul bulevard al oraşului, A.I.Cuza, pe care se circulă acum în condiţii extraordinare. Am asfaltat şi strada Oltului, cum am promis în campanie, se lucrează la asfaltarea străzii Nicolae Bălcescu, primul strat a fost pus de anul trecut, la fel ca şi pe străzile Sg. Major Dorobanţu, Plopilor, Castanilor, dar în momentul de faţă lucrăm la finalizarea lor punând şi al doilea strat de asfalt. Am promis o sută de kilometri de străzi asfaltate. Numai în primul an am asfaltat peste 25 de kilometri.
Am promis în campanie că toţi locuitori din municipiu vor beneficia de apă. Avem un program foarte bine stabilit şi acest obiectiv se va finaliza cu atât mai mult cu cât străzi de la margine vor beneficia la finalul anului 2016 de alimentare cu apă. Am început şi introducerea canalizării pe străzile de la marginea oraşului, Nicolae Bălcescu, Oltului. Am promis că 95% din oraş, din străzile oraşului, vor avea canalizare. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre această ţintă pentru că în prezent este introdusă reţea de canalizare pe 80% din străzi. Vom îndeplini şi acest obiectiv.

- Vor continua programele pentru anveloparea blocurilor?
- Suntem, la nivel naţional, oraşul cu cel mai mare cuantum al sumelor alocate pe cap de locuitor acestui proiect de investiţii. Am finalizat cele 181 de scări a căror anvelopare a început în 2012 cu fonduri de la bugetul local. Acum am depus documentaţia la ADR S-V Oltenia pentru 16 blocuri şi urmează să mai depunem documentaţia pentru încă 26 de blocuri, astfel încât să ne atingem obiectivul ca peste 50% din totalul locuinţelor din Slatina să fie reabilitate termic. Cred că acest obiectiv ni-l vom atinge mai devreme de 2016, chiar din 2014, cu atât mai mult cu cât, sper, toate cererile de finanţare depuse la ADR S-V Oltenia să se concretizeze printr-un contract de finanţare. Nu sunt motive să nu se întâmple asta, cu atât mai mult cu cât la ADR S-V Oltenia suntem şi singura localitate din regiune care a depus aceste cereri de finanţare şi cred că în ţară mai sunt încă două municipii reşedinţă de judeţ.

- Aveţi în vedere construcţia de creşe şi de grădiniţe? Dar de locuinţe?
- Am promis că vom finaliza Colegiul Naţional "Carol I" şi acum lucrăm la ultimele finisaje şi constructorul trebuie să ne trimită adresă prin care solicită recepţia lucrărilor. Am promis că vom demara construcţia unei creşe şi a unei grădiniţe, acum se lucrează intens la realizarea primului obiectiv, anume a unei creşe cu o sută de locuri de cazare, la începutul anului şcolar 2013-2014 aceasta va fi funcţională şi pregătită să cazeze cei o sută de copii. Ne-am propus să finalizăm baza sportivă a Colegiului Naţional 'Ion Minulescu', care de cinci ani era într-o stare deplorabilă şi nu din cauza autorităţii locale, ci din vina Ministerul Educaţiei, pentru că finanţarea era de la minister. Am luat decizia de a transfera şi acest obiectiv şi să alocăm finanţare de la bugetul local. Cu aceşti bani puteam să facem alte obiective, dar nu putem să frustrăm în continuare nişte copii să facă sport în condiţii bune. Am promis o grădiniţă, ea se va realiza în cartierul cu 600 de apartamente, se lucrează la studiile de fezabilitate, cu siguranţă acest obiectiv se va finaliza până în 2016. În privinţa locuinţelor pentru tineri, la sfârşitul lunii mai se vor da locuinţele în folosinţă tinerilor chiriaşi în blocul ANL nou. Sunt unii care aşteaptă din 2004. Am avut 740 de dosare analizate, dar vor primi locuinţă cu chirie numai 108 în blocul nou.

- Pe ce proiecte veţi pune accent în perioada următoare?
- Lucrăm la finalizarea obiectivului de investiţii privind modernizarea centrului istoric. Lucrăm la străzile Lipscani şi Mihai Eminsescu, până pe 28 august lucrările trebuie încheiate, aşa se prevede în contract şi în caz contrar vor fi suportate de constructor reglementările contractului. Trebuie să finalizăm lucrările la bazinul de înot, este un obiectiv cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării şi în condiţiile în care lucrările nu vor reîncepe până în luna august, voi propune CL Slatina să preluăm acest obiectiv în stadiul în care este la acel moment şi să alocăm sumele de la bugetul local astfel încât să nu treacă iarna şi să nu avem un bazin de înot în municipiul Slatina.
Aşteptăm în continuare banii pentru Grădina zoologică, am dat ordinul de începere, dar încă nu au venit fondurile de la Ministerul Mediului. Sper ca aceste fonduri să fie alocate şi Grădina zoologică să prindă contur. Unde depinde de noi în totalitate proiectele au decurs bine, am putut da termene precise, în ce priveşte proiectele în colaborare cu ministerele, nu putem spune când se vor finaliza.

- Când încep lucrările la Clubul Nautic şi plaja Olt?
- Ne-am propus să amenajăm Clubul Nautic şi plaja Olt, acum suntem în licitaţii, dacă eram mai norocoşi, poate eram în stadiul de execuţie, deoarece am pierdut peste cinci luni cu primele două licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni. La a treia licitaţie au venit şase concurenţi, acum se analizează ofertele acestora şi comisia trebuie să desemneze câştigătorul astfel încât să trecem încă de anul acesta la execuţia lucrărilor şi la anul să începem să ne bucurăm de plaja Olt, de terenurile de sport din acest club. Este un obiectiv de investiţii cu finanţare europeană în proporţie de 50% şi 50% de la bugetul local şi bugetul de stat. Este aducător de beneficii, va fi o taxă de intrare pentru cei care vor să îşi petreacă un week-end, o zi în acest club. Finanţarea este 32 milioane lei. Se va moderniza piscina existentă şi se va extinde cu o piscină pentru copii, se vor amenaja pontoane pentru hidrobiciclete, pentru yole, pentru vele şi pentru caiac-canoe. Vom avea în acest club nautic şi bărci cu motor electric, nu cu benzină, pentru a nu polua. Trecând digul, pentru că acest club va fi amenajat pe râul Olt, pe lacul de acumulare de la Slătioara, vom crea o zonă de picnic, o zonă pentru căţărat, pentru cei care vor să facă escalade, vom avea un spaţiu pentru tir cu arcul, un teren de minifotbal, de volei-beach, vom avea şi o zonă de spa şi fitness. Toate acestea în cadrul clubului nautic, unde vor fi şi 150 de locuri de parcare. Sper ca el să stârnească interesul nu doar al slătinenilor şi al locuitorilor din zonele apropiate de Slatina şi să avem turism de week-end. Se creează şi aproximativ 50 de locuri de muncă.

- Sunt posibilităţi de atragere a turiştilor, de agrement?
- Acum lucrăm la un centru de informare turistică, ce nu va aduce informaţii doar despre Slatina, ci despre tot judeţul, despre mănăstiri, cetatea Sucidava, Caracal, bisericile din lemn etc. Încercăm să integrăm Slatina într-un circuit turistic şi să legăm totul de centrul istoric al oraşului. Suntem puţin dezavantajaţi, deoarece la noi centrul istoric este la marginea oraşului şi nu în centrul lui, de aceea este greu pentru turişti, dar şi pentru slătineni să coboare în centrul istoric să bea o cafea sau să vadă expoziţii. Nu ne facem speranţe foarte mari în ce priveşte turismul, pentru că suntem un oraş de câmpie şi în zona aceasta este cam greu să aduci turiştii, dar dacă este un început, o strategie naţională, ne putem integra şi noi într-un circuit naţional. În ce priveşte zonele de agrement suntem printre puţinele oraşe cu zone de picnic deja amenajate, va urma cel de la Grădina zoologică şi cel de la plaja Olt.

- A reuşit Primăria Slatina să atragă fonduri europene? Ce proiecte pregătiţi pentru următorii ani?
- Din 2007 până acum Primăria Slatina a atras prin proiectele cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană - 132 milioane lei, pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ - 10 milioane, pentru clubul nautic - 32 milioane lei, pentru centrala fotovoltaică - 30 milioane lei. Pentru aceste sume am trudit în ultimii ani. Pentru următorii ani vrem să ne facem temele cât mai bine, să cunoaştem strategiile naţionale din timp, pentru a da drumul studiilor de fezabilitate şi să accesăm mai rapid fonduri. Mi-aş dori să investim în extinderea unităţilor de învăţământ astfel încât o parte cât mai mare dintre ele să poată desfăşura cursurile numai dimineaţa. Să facem un cămin pentru vârstnici aşa cum sunt în afară, să avem străzile asfaltate şi consolidate, să consolidăm versanţii de pe dealul Grădişte, aflaţi în pericol de a aluneca. Clădirile din centrul istoric să fie modernizate, consolidate pe fonduri europene. Să beneficiem de o sumă de bani alocată special dezvoltării municipiului, să nu fim puşi în situaţia de a ne bate pentru acele fonduri cu alte localităţi. Lucrăm la strategia de dezvoltare durabilă a oraşului, din dorinţa de a ne face temele din timp pentru a fi primii în accesarea fondurilor europene.

- Ce soluţii aveţi în vedere pentru problema câinilor comunitari?
- Deşi avem contract cu o firmă care se ocupă cu ecarisajul, nu sunt mulţumit de activitatea ei şi trebuie să suplimentăm cumva. Am intrat în contact cu un ONG şi printr-un parteneriat încercăm să sterilizăm câte 2.000 de câini anual. În prima fază în zona de case, pentru că odată ce nu se mai nasc pui în zona de case, nici în zona de sus a oraşului, cu blocuri, nu vor apărea pui. După ce încheiem sterilizarea în zona de case vom trece în zona de blocuri şi sterilizăm, crotaliem toţi aceşti câini, apoi le vom reda libertatea în locurile din care au fost strânşi. Un alt pas va fi, după finalizarea operaţiunii de sterilizare, să intrăm în contact cu primarii localităţilor limitrofe unde sunt probleme, pentru că aceşti câini comunitari migrează spre zonele unde au ce mânca. Să finalizăm în trei ani acest program şi să ştim cu exactitate câţi câini avem pe domeniul public. Odată ce finalizăm sterilizarea şi crotalierea câinilor din Slatina vom putea observa dacă în municipiul Slatina se aduc din alte localităţi câini, aşa cum spunem frecvent. Vom continua şi cu firma de ecarisaj în paralel, ONG-ul va face sterilizarea gratuit. Cetăţenii vor fi informaţi despre această campanie de sterilizare gratuită a câinilor şi în cazul în care nu vin cu câinii să-i sterilizeze sau nu fac dovada că aceşti câini - vorbesc de cei care nu sunt de rasă - pe care îi îngrijesc sunt sterilizaţi, să fie obligaţi să plătească o taxă la consiliul local.

- Pentru crearea unui mediu mai curat aveţi proiecte pe agenda dumneavoastră?
- Ne gândim şi la viitorul acestui oraş, din punct de vedere al mediului, al spaţiilor verzi. Am promis în campania electorală că vom demola un bloc, G6, lucru care s-a şi întâmplat, iar în locul lui vom realiza un parc. Acum blocul este demolat, am bifat demolarea, mai urmează să bifăm şi realizarea parcului de pe strada Castanilor. Deja am dat 'bun de execuţie' pentru acest parc, unde vor fi plantaţi castani.
Vom continua să angrenăm şi copiii în protejarea mediului, ei sunt interesaţi, ne dau multe lecţii. Programul început în campania electorală 'Tu reciclezi, noi îţi dăruim un copăcel" va continua şi anul acesta, la fel şi amenajarea punctelor de colectare a gunoiului, am promis o sută până la sfârşitul mandatului şi acum, ceea ce trebuia să aducem în primul an de mandat, 25 de puncte de colectare îngropate, le-am adus, le-am îngropat, sunt funcţionale şi suntem în grafic. Dorim realizarea unei piste de biciclişti şi vom încerca să facem asta cu finanţare de la Ministerul Mediului, poate vom reuşi să atragem fonduri europene pentru acest obiectiv, mai ales că în perioada 2014 -20120 vrem să accesăm sume mai mari decât în 2007-2013.

- Cum menţineţi contactul cu cetăţenii?
- Primesc multe impresii pe facebook, sunt foarte multe persoane care interacţionează cu mine, dar ţinem şi audienţele în mod normal. Este foarte importantă şi relaţia cu presa, pentru că ne apropie mai mult de cetăţeni. Comunicarea cu cetăţenii este importantă şi, la acest moment, impecabilă.

*****
Primarul municipiului Slatina, Minel Prina, s-a născut în 1973, este căsătorit, are doi copii, este inginer, absolvent al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, promoţia 1997. După absolvirea facultăţii, Minel Prina a lucrat doi ani ca inginer la schela de petrol Ciureşti, din 1999 a fost director tehnic al unei firme de materiale de construcţii, în 2001 a fost şeful bazei de producţie la o firmă de construcţii din judeţul Olt şi în 2003 s-a angajat la Primăria Slatina ca inspector. În perioada 2004-2007 a fost director executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, din martie 2007 şi până în iunie 2012, când a fost ales consilier local pe lista USL (PSD), şi viceprimar al municipiului. În februarie 2013 a obţinut mandatul de primar al municipiului Slatina cu peste 70% din voturi. În martie 2013 a fost ales vicepreşedinte al organizaţiei PSD Slatina. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Primarii
Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter